Besplatna dostava za Srbiju!
060 185 2000 062 162 91 41
serbian-flag Ekskluzivna ponuda!

SVE O KARDIOTONU

Preparat Kardioton stimuliše srčani mišić, štiti ga od upale i smanjuje efekte oksidativnog stresa. Ima antiaritmičko dejstvo, širi koronarne sudove i sprečava aterosklerozu. Smanjuje rizik od koronarne bolesti srca i hipertenzije. Pomaže kod miokarditisa i kardioneuroze. Značajno ubrzava oporavak nakon srčanog udara. Sadrži u sebi plodove, cvetove i lišće gloga, plodove šipurka majskoga i matični mleč. Zahvaljujući tome je izuzetno bogat biološki aktivnim materijama.

1. Ako ima dovoljno kiseonika, srce je zdravo

Kiseonik je osnova života na Zemlji, njega udiše najveći broj bića. Učešćem ovog gasa naše telo vrši redoks reakcije sa kojima dobija energiju. Naročito je važan za takvog radnika, kao što je srčani mišić. U uslovima nedostatka-gladovanja kiseonikom njegova tkiva umiru, pa srce treba neprekidno snabdevati prirodnim oksidantom.

Što više krvi krvni sudovi propuštaju, samim time više životno važnog kiseonika se dostavlja u “motor”-srce. Ali tokom godina, telo se istroši, krvni sudovi postaju manje elastični i postaje im teže da obezbede srce kiseonikom. Kardioton će vam pomoći - zaustavit će razvoj patoloških promena, jer savršeno jača sistem krvotoka.

U mnogim aspektima zaštitni efekat Kardiotona na srčani mišić nastaje zahvaljujući takvoj komponenti kao što je glog. Njegov plod i cvetovi sadrže: triterpenski i flavonski glikozidi, karotenoidi i niz vitamina. Mineralni sastav je takođe bogat: kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, bakrom, gvožđem, molibdenom.

Za krvne sudove su vrlo korisna jedinjenja antioksidativnog delovanja, flavonoidi, kvercetin, kvercitrin, hiperozid, viteksin i antocijanini su naročito obilni. Oni štite vaskularni zid, čineći ga manje propusnim što vam omogućava da pumpate više krvi. Neverovatno je da je skupni naziv ove grupe supstanci vitamin P. Slovo P ukazuje na englesku reč permeability, što znači „propustljivost“.

Plodovi biljke se hiljadama godina koriste za jačanje srca. Doktor bioloških nauka V.G. Minaeva u svojoj knjizi „Lekovite biljke Sibira“ [1] ukazuje da su listovi takođe korisni jer sadrže kvercetin. U Ukrajini je 1968. godine napravljen od njih lek koji je poboljšao rad srca i snižavao holesterol.

Nije slučajno što su u pripremu uključeni i cvetovi gloga. Dugo je primećeno da njegovi cvetovi imaju izraženiji stimulativni efekat na miokard. Normalizuje otkucaje srca, poboljšva koordinaciju između svih delova srca. Zaštitićuje naš glavni srčani mišić kod prekomernog rada.

Prema doktoru farmaceutskih nauka V.A. Kurkina, aktivni sastojci gloga su flavonoidi i triterpenski saponini. [2] Naučnik veruje da srce stimuliše ne samo kvercetin, već i hiperosid - zbog efekata na nervni sistem. Uzgred, flavonoidni hiperozid je glavna komponenta šargarepe, prirodni antidepresiv.

U 2015. godini V.A. Kurkin i njegove kolege sproveli su eksperiment – davali su ekstrakt gloga pacovima. Kao rezultat, njihova sposobnost da se bore za opstanak znatno je porasla. Pod uticajem gustog ekstrakta gloga krvavo crvenog, vreme aktivnih pokušaja životinja da izađu iz vode povećalo se za 56%. [3]

2. Kardiotonska osobina je jedna od prednosti preparata

Preparaat značajno poboljšava kontraktilnost miokarda. Njegovo ime je odredilo ime - Kardioton. Ovaj efekat obezbeđuje prisustvo plodova, lišća i cveća gloga. Zbog svoje sposobnosti da stimuliše srčani mišić, biljka je poznata u mnogim zemljama. U Nemačkoj i Bugarskoj proizvode se lekovi iz zrelih plodova biljke.

Supstance gloga negativno hronotropno i pozitivno inotropno deluju na srce. Jednostavno rečeno, stimulišu kontrakciju miokarda, dok istovremeno njegova ekscitabilnost opada. To se postiže aktiviranjem muskarinskih receptora. Tajvanski naučnici predlažu da je jedan od mogućih mehanizama ove akcije blokiranje c-AMP esteraze. (Shih C., Lin C.) [4]

Glog sadrži mnogo triterpenskih saponina - supstanci sličnih po delovanju kao srčani glikozidi. S tim u vezi treba napomenuti ulogu kvercetrina. Urlsolna kiselina je takođe vredna isticanja. uloga u pružanju kardiotoničnog efekta je vrlo velika. U SAD-u ga planiraju koristiti protiv atrofije mišića kod starijih osoba. Dr C. Adams sa Univerziteta u Ajovi uveren je da ova supstanca ima ogroman potencijal za lečenje. Niz eksperimenata potvrdio je hipotezu. Kiselina je dodata u hranu životinja, a za samo nedelju dana izgubili su na težini, mišići su se ojačali i nivo holesterola se smanjio. [5]

Utvrđeno je da glog pojačava delovanje srčanih glikozida, pa se stoga Kardioton može kombinovati sa lekovima koji se prepisuju za koronarnu bolest srca. Međutim, Kardioton ne ublažava bol odmah, efekat uzimanja biće primetan posle izvesnog vremena.

Uzimanje lekova je neophodno za srčani udar - ovo je oblik hitne pomoći. A Kardioton pomaže da se to spreči, jačajući srčani mišić. Možete izvući analogiju - i vojnici i radnici su potrebni da bi zaštitili tvrđavu. Prvi odražavaju neprijateljski napad, a drugi obnavljaju uništena utvrđenja.

3. Smanjeni upalni procesi miokarda

Nedovoljno snabdevanje miokarda krvlju može biti uzrokovana dejstvom infekcija, toksina, nedostatka određenih supstanci u organizmu. Infekcije su uzrok takve uobičajene bolesti kao što je miokarditis. Kod sportista se to često nalazi, jer imunitet oslabi nakon treninga do same najniže ivice mogućnosti.

Ali upala u miokardu preti i onima koji su daleko od sporta. Srčane patologije često prate parodontitis. Takvu korelaciju povezuju sa delovanjem štetnih bakterija koje napadaju organizam kod bolesti desni.

Šipurak majski - prirodni borac sa upalama raznih vrsta. A to su potvrdile i studije italijanskih naučnika. U 2011. godini proučavali su uticaj vodeno-alkoholnog ekstrakta biljaka na pacove. Zanimalo ih je kako će njegov unos uticati na edeme šapa životinja (efekat karagenana) i oštećenja na želudcu izazvane etanolom. Pokazalo se da po svom antiinflamatornom dejstvu, takav lek nije gori od indometacina. (Lattanzio F., Greco E) [6]

Danas je poznato da se supstance šipurka razlikuju u antioksidacijskim svojstvima: - flavonoidi; - vitamini C i E; - tanini; - esencijalno ulje; Flavonoidi smanjuju upalu upravo suzbijanjem reakcija slobodnih radikala. Iako je za nas kiseonik od vitalnog značaja, ovaj gas se sastoji od visoko reaktivnih molekula koji mogu naštetiti telu. Konkretno, formiranje slobodnih radikala - grupa atoma koji imaju parni elektron.

Naime, ove asocijacije destruktivno utiču na ćelije. Dokazano je da su područja krvnih sudova ili srčanog mišića u kojima se javlja upala mesto nakupljanja slobodnih radikala. Dakle, flavonoidi nemaju jednake sposobnosti da razoružaju ove agresore.

Kvercetin, koji se nalazi i u šipurku i glogu, je supstanca sa prepoznatljivim antioksidacijskim delovanjem. Ona izbacuje nakupljene štetne materija iz krvnih sudova, čisti vaskularni zid i normalizuje protok krvi. Antioksidativna aktivnost kvercetina nekoliko je puta veća od aktivnosti vitamina C i E, međutim, askorbinska kiselina pomaže flavonoidima da duže deluju. Stoga su glog i šipurak najbolja kombinacija protiv upalnih procesa u srčanom mišiću.

Nedavna istraživanja proširila su razumevanje flavonoida. U zajedničkoj studiji britanskih i irskih naučnika dokazano je da supstanca kvercetin inhibira aktivnost ciklooksigenaze COG-2. (O’Leary K., Pascual-Teresa S..). U međuvremenu, ona je ključna karika kod razvoja upale. Ispada da je ovaj flavonoid sličan u delovanju sa nesteroidnim protivupalnim lekovima (NPVS). [7]

Sposobnost šipurka da smanji upalu korišćena je u narodnoj medicini. Na mnogo načina, ovo delovanje obezbeđuje vitamin C - podstiče sintezu interferona. Ovaj protein je odgovoran za suzbijanje patogenih bakterija.

Osoblje Univerziteta u Kaliforniji sprovelo je randomizovanu, placebo-kontrolisano istraživanje. Otkrivene su velike mogućnosti askorbinske kiseline kao oksidanta. Otkrili su da vitamin smanjuje nivo C- reaktivnoga proteina plazme za 25%, koji se javlja važnim markerom upala. Pored toga, ovaj protein se danas okrivljuje za pojavu aterosklerotskih plakova. (Blok G., Jensen S.) [8]

Vitamin C spada među lidere u borbi protiv bakterija koje izazivaju bolest. Preparat Kardioton pomoći će da se popuni nedostatak askorbinske kiseline. Takođe je dobro poznato antioksidativno delovanje vitamina E (alfa-tokoferol). Zna kako se savršeno boriti protiv peroksidacije masnih kiselina u ćelijskim membranama i na taj način ih zaštititi.

Za ćelije srca i koronarne sudove ova podrška je neprocenjiva. Prikladno je reći da je i sadržaj ovog vitamina u plodovima šipurka takođe veoma visok.

Naučnici iz Bostona, nakon analize podataka o ishrani skoro 40.000 Amerikanaca, zaključili su da je rizik od koronarne srčane bolesti manji kod muškaraca koji su konzumirali više od 60 IU vitamina E dnevno. (Rimm E.,Stampfer M. ). [9]

Najveći protivupalni efekat obezbeđuje kombinovani unos dva vitamina. Interesantno je istraživanje sa Univerziteta u Pizi. Njegovi zaposleni su testirali dejstvo vitamina C i E na krvne sudove kod hipertenzije. Uz ovu bolest, unutrašnji sloj krvnih sudova postaje krut, što izaziva srčane patologije.

U istraživanju je učestvovalo 30 muškaraca sa hipertenzijom od 42 do 60 godina koji ranije nisu bili lečeni. Dva meseca uzimali su lek koji sadrži vitamine C i E. Posle kurseva lečenja, endotelna funkcija svih pacijenata se poboljšala. (Plantinga I., Ghiadoni L.). [10]

Preparat Kardioton zasićen je sa oba ova vitamina, jer sadrži šipurak i glog.

Nemoguće je zanemariti tanine (tanine) čiji je sadržaj u šipurku visok - 4,5%. Otkriveno je da ova jedinjenja imaju sposobnost skidati upale i boriti se protiv razmnožavanja mikroba. Pored toga, oni uklanjaju toksine i teške metale iz tela i ubrzavaju zarastanje rana.

Matični mleč takođe ima protivupalno dejstvo u sastavu Kardiotona. Još davne 1957. godine, nemački naučnici došli su do zaključka da je antibakterijski efekat matične mleči, posledica sadržaja masnih kiselina, uključujući decene kiseline. Takođe su utvrdili da su u tom pogledu najaktivniji: kapronovaja, kaprilovaja, kaprinovaja. (Butenandt A., Rembold H.). Kasnije su naučnici iz Slovačke potvrdili anti-upalni potencijal matičnog mleča, ali rekli su da je taj efekat takođe posledica antimikrobnih peptida, naročito rojalisina. (Bilikova I dr., 2001). [11]

Ne treba vas iznenaditi da se matični mleč bori protiv mikroba, jer je dizajniran ne samo da bi se prehranio, već i zaštitio buduću maticu pčela od virusa i štetočina.

4. Antisklerotični efekat-od neprocenjive pomoći za srce i krvne sudove

Često srčanom mišiću nedostaje krvi zbog činjenice da su koronarni sudovi začepljeni štetnim holesterolom. Takođe, srčane patologije često su posledica promene sastava krvi. Kada se zgusne, ne dozvoljava srcu da se brzo nahrani kiseonikom. Kao rezultat, energetski metabolizam u tkivima miokarda je poremećen i postoji nedostatak supstrata za oksidaciju.

Krvavo crveni glog poznat je ne samo po tome što štiti krvne sudove, već normalizuje metabolizam masti i ugljenih hidrata. U onih koji ga redovno konzumiraju, krv postaje manje viskozna. Ovaj efekat je objašnjen visokim sadržajem fitosterola u mesnatom plodovima. Dr. E. I. Sharova u svojoj knjizi "Biljni antioksidanti" izveštava da ova jedinjenja snižavaju holesterol u krvi jer se takmiče s njim za apsorpciju u crevima. [12]

Šipurak se s pravom naziva prirodna ostava vitamina S - čiji plodovi ga sadrže do 5,5%. Taj grm šipurka daleko iza sebe ostavio je preostale biljke u količinama askorbinske kiseline. Zbog toga Kardioton može postati lojalan asistent osobama sa aterosklerozom.

Značajno je delo vanrednog profesora Nacionalnog univerziteta medicinskih nauka M. McRae-a (SAD). Obavio je meta-analizu 13 glavnih studija o efektima vitamina S, koje su objavljivane od 1970. do 2007. Svi učesnici ovih studija uzimali su vitamin od 3 nedelje do 2 godine. Njegov zaključak: konzumiranje najmanje 500 mg askorbinske kiseline dnevno može značajno da smanji nivo lipoproteina niske gustine. [13]

To se dešava zato što se redoks reakcije poboljšavaju, metabolizam masti se normalizuje i stvaranje aterosklerotskih plakova usporava. Vitamin S učestvuje u stvaranju L-karnitina, koji doprinosi sagorevanju masti.

Međutim, nije potrebno umanjiti blagotvorni efekat plodova šipurka na askorbinsku kiselinu. Ovo lekovito voće takođe sadrži mnoge vitamine grupe B. Najveći interes su vitamini B2 (riboflavin) i B3 (nikotinska kiselina). Prvi od njih pomaže čoveku da prebrodi stres, koji često deluje kao provocirajući faktor za srčani udar. Nije ni čudo što je supstanca uvrštena u grupu indirektnih kardioprotektora.

Sve je više dokaza da provitamin A, koji se nalazi u šipurku u izobilju, takođe pomaže da se smanji verovatnoća za srčani udar. Ne samo da inhibira aktivnost slobodnih radikala, već sprečava i mutacije DNK izazvane delovanjem kancerogenih. Broj pristalica uključivanja karotenoida u ishranu pacijenata sa hipertenzijom i srčanim patologijama raste.

Istraživački tim na čelu sa dr D. Karppijem sa Univerziteta u Istočnoj Finskoj otkrio je da provitamin A može usporiti razvoj ateroskleroze.

Kod 840 muškaraca srednjih godina debljina zida zajedničke karotidne arterije bila je zabeležena tokom 7 godina, a uzorci krvi su uzeti za analizu. Primećena je povezanost između visokog nivoa karotenoida u serumu i zdravijih krvnih sudova.

Ove supstance inhibiraju stvaranje aterosklerotskih formacija na vaskularnim zidovima, jer smanjuju oksidativna oštećenja ćelijskih lipida.

Zahvaljujući ovim komponentama, preparat Kardioton normalizuje metabolizam lipida, poboljšava sastav krvi i povećava lumen u krvnim sudovima, što pomaže da se izbegne hipertrofija miokarda, koronarna bolest srca, srčani udar.

5. Ubrzanje regeneracije specifičnog srčanog tkiva, stimulacija ožiljaka

U predrevolucionarnoj Rusiji ranjeni vojnici lečeni su supama i infuzijama plodova šipurka. Danas je dokazano da vitamin C biljaka ubrzava zarastanje bilo koje rane, uključujući i one uzrokovane hipoksijom.

Dr R. Hume sa klinike u Glasgovu (Škotska) otkrio je da je kod ljudi koji su imali srčani udar nivo askorbinske kiseline kritično nizak. Rezerve su otišle u proizvodnju kolagena, koji je neophodan za saniranje lezija u miokardu. [14]

Preparat Kardioton pogodan je za one koji su se tek suočili sa kardiovaskularnim patologijama i onima koji su već doživeli srčani udar - visoke regenerativne sposobnosti lijeka omogućit će brži oporavak, smanjiti ožiljke. Optimalno u slučajevima kada je neophodno da se spreči napredovanje koronarne srčane bolesti.

Prema južnokorejskim istraživačima, glog poboljšava disanje mitohondrija u kardiomiocitima, što je veoma korisno za ishemijsko oštećenje srca. (Chovdhuri S., Islam M.). [15]

Stari Grci su verovali da je matični mleč deo ambrozije, hrane bogova, koja daje besmrtnost. Smanjenje ožiljaka je rad aminokiselina koje čine pčelinji proizvod. Poboljšavaju metaboličke procese u ćelijama srca - kardiomiociti, snabdevaju energiju tkiva koja su počela da odumiru. Za regeneraciju su posebno važne 6 aminokiselina: asparaginska, arginin, glutamin, triptofan, tirozin, fenilalanin. Prve dve se nalaze u matičnom mleču u velikim količinama. Prema podacima kandidata bioloških nauka L.A. Burmistrova, 1 g ovog dragocenog proizvoda sadrži 72,13 mg aspartanske aminokiseline i 49,73 mg arginina. [16]

Unutrašnji sloj krvnih sudova - endotel, ima veliku potrebu za argininom, pošto je donor azot oksida. A ovo jedinjenje ne samo da ima antimikrobno dejstvo, već i širi krvne sudove. Pored toga, arginin je učesnik u reakcijama u kojima se formira kolagen, a od njega su načinjeni naši mišići, koža i arterijski zidovi.

Postoji puno naučnih podataka koji potvrđuju važnost ove aminokiseline u procesima oporavka nakon srčanih udara i operacija. Srpski istraživači 2009. godine, tokom eksperimenata na pacovima, otkrili su da je već u prvoj fazi zarastanja rana manjak arginina u telu. (Zunić G., Supić G.) [17] A u Meksiku su otkrili da ova supstanca pomaže ljudima koji imaju dijabetička stopala da se oporave. Ubrizgali su L-arginin supkutano kod 11 pacijenata sa ovom patologijom, i kao rezultat toga, 8 pacijenata je izlečeno. (Arana V., Paz I.) [18]

Mineralni sastav matičnog mleča je takođe veoma koristan, sadrži mnogo kalijuma, magnezijuma, fosfora, cinka, kalcijuma. Ali kalijum i magnezijum su najvažniji mikroelementi za naše srce, njihova kardioprotektivna svojstva su prepoznata od strane svih.

6. Antiaritmički efekat: moć biljaka i matičnog mleča

Uzroci aritmije su mnogi. Osjećaj „otkucaja srca, zatim smrzavanja“ može biti uzrokovan kardiomiopatijom, ishemijskom srčanom bolešću,, miokarditisom, urođenim i stečenim srčanim manama. Nakon srčanog udara, slične pojave se mogu javiti i zbog ožiljka koji je nastao, jer ometa pojavu i prolazak električnog impulsa kroz miokard.

Antiaritmičko dejstvo Kardiotona je jedna od njegovih glavnih prednosti. Na mnogo načina - to je rezultat rada komponenti matičnog mleča. Kandidat bioloških nauka, Univerzitet Nižnji Novgorod nazvan po N. I. Lobačevski E.V. Krilova veruje da je ovaj efekat objašnjen dejstvom decenovih kiselina. [19]

2011. godine sprovela je eksperiment proučavajući efekte matične mleči na pacove kod kojih je aritmija veštački izazvana. Kao rezultat toga, nivo malondialdehida u krvnom serumu životinja smanjio se za 24%, što je pokazatelj normalizacije stanja. Zaštita srca od aritmija obezbeđuje se prisustvom aspartanske aminokiseline u matičnom mleču. To čini ćelije miokarda propusnijim. Kao rezultat toga, kalijum i magnezijum brzo ulaze u ćeliju i počinju da učestvuju u metaboličkim procesima, što nekontrolisano uzbuđenje uklanja.

Istraživač sugerira da ove materije imaju pozitivan uticaj na snabdevanje miokardom energijom. Antiaritmički efekat obezbeđuje veliki broj vitamina, mikroelemenata u njima. Pod njihovim uticajem poboljšava se sastav krvne plazme, aktiviraju se crvena krvna zrnca, stimuliše se stvaranje krvi.

Antiaritmički efekat se postiže zahvaljujući glogu. Biljka je dobro proučena u Evropi. Britanski naučnici navode podatke da je njegova sposobnost normalizacije otkucaja srca povezana sa blokadom kalcijumovih kanala. (Pittler M., Ernst E.) [20]

Šipurak i glog su bogati kalijumom i magnezijumom, što je važno za aritmije. Joni kalijuma učestvuju u smanjenju kardiomiocita i mišićnih vlakana, u stvaranju potencijala ćelijskog delovanja. Prenos nervnog impulsa je takođe jedna od funkcija kalijuma. Često se s nedostatkom toga razvija aritmija. Istraživači sa Univerziteta u Hajdelbergu sproveli su meta-analizu 24 glavna istraživanja. Otkrili su da kod starijih osoba nedostatak kalijuma povećava rizik od supraventrikularnih aritmija za 1,6 puta. (Hoppe L., Muhlack D.). [21]

Magnezijum je takođe važan za zdravlje srčanog mišića. Istraživanja naučnika iz Holandije jasno pokazuju da nedostatak magnezijuma u serumu izaziva smrtnost od koronarne bolesti srca. (Kieboom B., Niemeijer M.). [22]

7. Koronarno dilataciono delovanje

Delovanjem na proširivanje koronarnih žila preparat Kardioton najvećim delom treba zahvaliti glogu. Krvne sudove koji okružuju srce stimulišu triterpenska jedinjenja i flavonoidi.

Odavno je poznato da glog ima antispazmodičko dejstvo na koronarne sudove. Institut za teorijsku i eksperimentalnu biofiziku je napredovao u razumevanju farmakološke aktivnosti flavonoida. Grupa doktora bioloških nauka Iu N. N. Koristov proučavala je njihov uticaj na pacove. Pre toga, životinje su bile izložene zračenju. Činjenica je da prilikom zračenja krvni sudovi silno trpe.

Kao rezultat toga, naučnici su dobili dokaze da flavonoidi smanjuju aktivnost enzima koji pretvara angiotenzin (ACE). Ova supstanca je važna karika u povećanju krvnog pritiska - odgovorna je za vazokonstrikciju.

Plodovi šipka sadrže tako dragocenu supstancu kao što je vitamin B3 (nikotinska kiselina). Ona širi krvne sudove, poboljšava mikrocirkulaciju, ima hipolipidemičku aktivnost - smanjuje nivo štetnog holesterola. U isto vreme, količina dobrog holesterola se povećava, naprotiv. Ovo delovanje vitamina B3 obnavlja dovod krvi u miokard.

Upotreba nikotinske kiseline prešla je već pola veka, i zato joj je posvećeno puno istraživanja. Jedna od poslednjih izvršena je 2010. godine u Pakistanu na glodarima. Bilo je 5 grupa: prvu su činili pacovi sa visokim nivoom holesterola, druga - glodavci kod kojih je hiperlipidemija kombinovana sa dijabetesom. Još tri grupe su bile pod kontrolom. Supstanca je primenjena na životinjama tokom 42 dana u prve dve grupe. Tamo su odlični rezultati dobijeni već u trećoj nedelji eksperimenta.

8. Antihipertenzivno svojstvo preparata

U šipurku su pronađene supstance koje imaju antihipertenzivna svojstva - jabučna i limunska kiselina. Pakistanski istraživači im danas posvećuju posebnu pažnju.

Nakon proučavanja uticaja ovih supstanci na pacove, otkrili su da limun smanjuje krvni pritisak životinja za 71%, a jabučna - za 43%. (Saleem R., Ahmad M.). [23]

U međuvremenu, u svom čistom obliku, njihovo uzimanje unutra je štetno za stomak, a uzimanje u obliku prirodnih vitamina eliminiše ovu mogućnost.

Glog u sastavu Kardiotona pomaže u smanjenju manifestacije hipertenzije. Pozitivni efekti dolaze na tri načina. Prvo, poboljšava se funkcija vaskularnog zida. Drugo, vazospazam nestaje zbog prisustva triterpenskih jedinjenja i flavonoida. Primećeno je da kvercetrin glikozid smanjuje pritisak. Treće, metabolizam lipida se poboljšava, što ima antisklerotski efekat. I ovaj efekat naučnici takođe povezuju sa prisustvom glikozida u biljci.

Tajvanski istraživači dobili su brojne dokaze o tome da biljka ima ogroman potencijal za smanjenje lošeg holesterola. [4]

Poslednji faktor je veoma važan za prevenciju brojnih bolesti. Stručnjaci nazivaju poremećaje metabolizma lipida jednim od glavnih preduslova za razvoj kardiovaskularnih patologija.

Kada govorimo o borbi protiv hipertenzije, ne možete zanemariti ni kalijum, kojim je bogat šipurak i glog. Njegovo delovanje sprečava prerano trošenje srčanog mišića.

Ali ne samo biljke preparata Kardioton imaju hipotenzivno svojstvo. Pčelari znaju da matični mleč takođe može sniziti krvni pritisak. To se dešava zbog delovanja njegovih biološki aktivnih materija na krvne sudove i krv.

Uzimanje grupe antioksidanata daje veći efekat od njihovog konzumiranja pojedinačno. Objašnjenje za to je jednostavno. Vitamin C vraća izgubljeni potencijal vitamina E. Takođe, askorbinska kiselina pojačava efekat flavonoida, ali sami flavonoidi štite vitamin C od uništenja. Zbog toga, preparat Kardioton, u kojem se nalaze sve navedene supstance, savršeno tonira krvne sudove, pomaže u ublažavanju upale miokarda, sprečava srčani udar i moždani udar.

Reference:

1. Minaeva V.G. Lekovite biljke Sibira. - Novosibirsk: Nauka, 1970
2. Kurkin V.A. Osnove biljne medicine: priručnik za obuku. - Samara: LLC Etching; GOU VPO "SamSMU Roszdrav", 2009
3. Kurkin V.A. Diuretička i antidepresivna aktivnost guste ekstrakta iz plodova krvavo-crvenog gloga / V. A. Kurkin, A.V. Kurkina, E.N. Zaitseva // Bilten Sibirske medicine, 2015, tom 14, br. 3, str. 18–22
4. Shih C. Validacija antidijabetičkih i hipolipidemijskih efekata gloga ocenom gena povezanih sa glukoneogenezom i lipogenezom i fosforilacijom proteina kinaza aktiviranim AMP / Shih C., Lin C. // Komplementarna i alternativna medicina na osnovu dokaza, 2013: 597067 . doi: 10.1155 / 2013/567067. Epub 2013, 16. apr.
5. Kunkel S.D. Ursolna kiselina povećava skeletne mišiće i smeđu masnoću i smanjuje dijetalnu gojaznost, intoleranciju glukoze i masnu jetru / S. D. Kunkel, C. J. Elmore, K. S. Bongers // PLoS One 2012; 7 (6): e39332. doi: 10.1371 / journal.pone.0039332. Epub 2012, 20. jun.
6. Lattanzio F. In vivo antiinflamatorno dejstvo ekstrakta Rosa canina L. / F. Lattanzio, E. Greco, D. Carretta // 2011, septembar 1; 137 (1): 880-5. doi: 10.1016 / j.jep.2011.07.006. Epub 2011, 13. jul.
7. O’Leari K.A. Uticaj flavonoida i vitamina E na transkripciju ciklooksigenaze-2 (COKS-2) // K.A. O'Leari, S. Pascual-Tereasa, P.V. Potrebe // Istraživanje mutacije / fundamentalni i molekularni mehanizmi mutageneze, svezak 749, izdanja 1-2, septembar 2013, str. 92
8. Blok G. Uticaj vitamina C i E na biomarkere oksidativnog stresa zavisi od početnog nivoa / G. Block, C.D. Jensen, J.D. Morrov J. D i dr. // Besplatna radikalna biologija i medicina. - avgust 2008. - Vol. 45. - Je. 4. - P. 377–384.
9. Rimm E. B. Konzumiranje vitamina E i rizik od koronarne srčane bolesti kod muškaraca / E. B. Rimm, M. J. Stampfer, A. AscherioM // The Nev England journal of medicine, 1993. 20. maj; 328 (20): 1450-6
10. Plantinga I. Suplementacija vitaminima C i E poboljšava krutost arterija i funkciju endotela kod esencijalnih hipertenzivnih pacijenata / I. Plantinga, L. Ghiadoni, A. Magagna // Američko društvo za hipertenziju // 2007; 20 (4): 392-7.
11. Bilikova K. Izolacija peptidne frakcije iz matične pčele meda kao potencijalnog faktora protiv krvarenja / K. Bilikova, G. Vu, J. Šimuth. // Apidologie, tom 32, broj 3, maj-jun 2001. Stranice 275–283
12. Sharova E. I. Biljni antioksidanti: udžbenik. dodatak. - SPb .: Izdavačka kuća Sankt Peterburga. ne-to. 2016. - 140 s.
13. McRae M.R. Dodatak vitamina C smanjuje nivo lipoproteinskih holesterola i triglicerida u serumu: meta-analiza 13 randomizovanih kontrolisanih ispitivanja // Journal of Chiropractic Medicine. - 2008. - Vol. 7 (2) P. 48–58
14. Hume R. Leukocitni nivoi askorbinske kiseline nakon akutnog infarkta miokarda / R. Hume, E. Veiers, T. Rovan // British heart journal. 1972 Mar; 34 (3): 238–243.
15. Chovdhuri S.S. In vitro antidijabetički potencijal plodova Crataegus pinnatifida / S.S. Chovdhuri, M.N. Islam, H.A. Jung // Istraživanje farmaceutskih nauka. 2014 januar-feb; 9 (1): 11–22. 16. Burmistrova L. A. Aminokiseline matične mleči / L.A. Burmistrova T.V. Vakhonina // Pčelarstvo. 1990. - Br. 8. - S. 46–47.
17. Zunić G. Povećana formacija azotnog oksida praćena povećanom aktivnošću arginaze indukuje relativni nedostatak arginina na mestu rane i menja celokupni nutritivni status kod štakora gotovo u ranom periodu lečenja / G. Zunić, G. Supić, Z. Magija // Dušikov oksid : Jun 2009; 20 (4): 253-8. doi: 10.1016 / j.niok.2009.01.01.005. Epub 2009, feb 10
18. Arana V. Lečenje čira na šećernoj bolesti kod pacijenata lečenih argininom / V. Arana, I. Paz, A. Gonzalez // Biomedicina i farmakoterapija. 2004 Dec; 58 (10): 588-97.
19. Krilova E.V. Ispitivanje antiaritmičkog delovanja matične mleči pčele i ubikinon -10 / E.V. Krilova, I.D. Morozov // Bilten Univerziteta u Nižnjem Novgorodu nazvan po N.I. Lobačevski, 2011, br. 2 (2), str. 262–265.
20. Pittler M.H. Ekstrakt gloga za lečenje hroničnog zatajenja srca / M.H. Pittler, R. Guo, E. Ernst // Cochrane baza podataka sistematskih pregleda. 2008 Jan 23; (1): CD005312. doi: 10.1002 / 14651858.CD005312.pub2
21. Hoppe L.K. Asocijacija nenormalnih nivoa kalijuma u serumu sa aritmijama i kardiovaskularnom smrtnošću: sistematski pregled i meta-analiza opservacijskih studija / L.K. Hoppe, D.C. Muhlack, V. Koenig // Kardiovaskularni lijekovi i terapija. 2018 Apr; 32 (2): 197-212. doi: 10.1007 / s10557-018-6783-0.
22. Kieboom B.C. Magnezijum u serumu i rizik od smrti od koronarne srčane bolesti i iznenadne srčane smrti / B.C. Kieboom, M.N. Niemeijer, M.J. Leening // časopis američkog udruženja za srce. 2016 Jan 22; 5 (1). pii: e002707. doi: 10.1161 / JAHA.115.002707.
23. Saleem R. Hipotenzivna i toksikološka studija limunske kiseline i drugih sastojaka iz korijena Tagetes patula / R. Saleem, M. Ahmad, A. Naz // Arhiva farmaceutskih istraživanja. 2004 Oct; 27 (10): 1037-42.